Híreink

Határtalanul 2023

Legendák földjén
Erdély természeti szépségeinek, történelmi és irodalmi nagyjaink nyomában

A Határtalanul! pályázat keretében iskolánk 7. osztályos diákjai Erdélyben tettek egy hatalmas kirándulást. Május 20.-án indultunk Szomorról, s első utunk Nagyváradra vezetett. Napsütéses időben sétáltuk végig a Főteret, majd megnéztük a Fekete Sas szállót. A sétáló utcán a Holnaposok életnagyságú szobrainál fotózkodtunk. Sétáltunk a Kőrös-parton, megnéztük a színházat, Ady Endre kedvenc törzshelyét, sőt még a róla elnevezett múzeumot is. Utunk Körösfőre vezetett innen, ahol az 1764-ben épült négy fiatornyas református templomot látogattuk meg. Itt volt lehetőségünk megtekinteni a környék nevezetességeit bemutató tanösvényt is. Innen Magyarlónára utaztunk. A szállásadóink finom ételekkel és nagy szeretettel vártak bennünket. Itt várt bennünket István bácsi / Szilágyi István / az idegenvezetőnk, aki végigkísérte utazásunkat, s akinek humoros előadásait nem feledjük.

Második nap Kolozsvárra utaztunk, ahol városnézésen vettünk részt. Felkerestük a Szent Mihály templomot, majd a mellette található Mátyás király lovasszobrot is, majd elsétáltunk Mátyás király szülőházához. Itt olyan lendát ismerhettünk meg Szilágyi Erzsébetről, amit még egyikünk sem hallott. Ezután ellátogattunk a Házsongárdi temetőbe, ahol felkerestük Koós Károly és Dsida Jenő síremlékét. Délután nagy túrán vettünk részt a Tordai-hasadékban. Itt bizony függőhidakon keltünk át a Hesdád-patak felett, vékony sziklapárkányokon gyalogoltunk, s néha erősen kapaszkodtunk a kifeszített drótkötélbe. De megérte a páratlan élményért! Kifáradva és éhesen utaztunk vissza a szállásunkra, ahol Ilona nénitől a bőséges vacsora mellé még finom házi süteményt is kaptunk.

A harmadik napon felkerekedtünk és Szováta felé vettünk utunkat. Itt már igazi hatalmas hegyek között vezetett az utunk. Szovátán megcsodáltuk a gyönyörű villanegyedet, majd körbesétáltuk a világ legnagyobb heliotermikus tavát, a Medve-tavat is. Ezután Parajdra mentünk, ahol meglátogattuk a sóbányát. István bácsi még egy sófeldolgozó üzembe is elvitt bennünket, ahol különböző sóból készült termékekkel ismerkedtünk meg és még vásárolhattunk is belőle. Ezután Farkaslakára vezetett az utunk, ahol megtekintettük és megkoszorúztuk Tamási Áron, a Kossuth-díjas székely magyar író síremlékét. Fáradtan, de élményekkel telve utaztunk Nyikómalomfára, ahol a szállásadóink már vártak bennünket a finom vacsorával.

Negyedik napunk a Békás- szoroshoz vezetett, ahol végigsétáltunk a szoroson, majd  a Gyilkos-tó körül tettünk egy hatalmas sétát. Innen a székelyek fővárosába buszoztunk Székelyudvarhelyre, ahol városnézésen vettünk részt. Megnéztük a Városházát, az Emlékezés Parkját, majd megkoszorúztuk a Vasszékely síremlékét is. Ezután a szállásunkra utaztunk vissza, ahol a bőséges vacsora után a Boróka néptáncegyüttes nemcsak remek bemutatót tartott, hanem moldvai táncokat is tanított nekünk. Este István bácsitól búcsút vettünk, akit nem felejtünk el!

Utolsó erdélyi napunkon felkerestük Bögözt, ahol Dezső Tibor Attila tiszteletes úr bemutatta nekünk a református műemléktemplomot. Itt részletesen megismerkedtünk a Szent László- és a Szent Margit- legenda freskóival. Majd Gyulafehérvár felé vettük utunkat. Itt megtekintettük a Szent Mihály-székesegyházat, melynek altemplomában fejet hajtottunk Hunyadi János, János Zsigmondy és Márton Áron síremlékénél is.  Körbesétáltuk a várat, majd fagyizás után Magyarország felé vettük az irányt. Sok-sok élményben volt részünk, rengeteget utaztunk, még több ismeretre tettünk szert. De a legnagyobb élmény az volt, hogy közösen, együtt élhettük át! Pályázzatok Ti is, ha kedvet kaptatok a feledhetetlen élményekhez!

Leave a comment