Határtalanul Program

II. Rákóczi Ferenc és a kurucok nyomában

A korábban elnyert, de a covid miatt elmaradt pályázat címe:
II. Rákóczi Ferenc és a kurucok nyomában.

Ezt az útvonalat jártuk be a tanulókkal 2022 május 23 és 25 között.

Tovább iskolánk élménybeszámolójához
bga_alap_logo

Először Selmecbányára mentünk, ahol megtekintettük a bányamúzeumot. Idegenvezetőnk érdekes és vicces történeteket mesélt a bányászok mindennapjairól és korábban itt folyó munkáról. Délután megtekintettük az óvárost. Innen Zólyom várához mentünk, majd Besztercebánya következett. A gyerekek mindhárom helyszínen remek előadásokat tartottak a városok történetéből.

Másnap Rozsnyó következett, ahol a nevezetességek megtekintése után megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc emléktábláját, délután pedig a Domica, a Szlovák-karszt legismertebb barlangjában jártunk. Este érkeztünk Krasznahorkára, a szállásunkra.

Harmadik nap megnéztük az Andrássy –Mauzóleumot, és kívülről a gyönyörű várat is. ( Sajnos a 2012-ben leégett vár felújítása még tart.) A következő állomás Kassa volt. Itt a dóm altemplomában megkoszorúztuk a fejedelem sírját és elénekeltük a magyar himnuszt. Utolsó állomásunk Borsi volt, II. Rákóczi Ferenc szülőhelye. A gyönyörűen felújított kastélyban egy panoráma vetítésen vehettünk részt, majd megnéztük a kiállítást is. Kora este fáradtan, de rengeteg élménnyel értünk haza. Mindenki órákig mesélte élményeit családtagjainak. Remek sofőrünk volt és a szállások is rendben voltak. Köszönet a BusTours utazási irodának a szervezésért és a Határtalanul programnak a lehetőségért.

2022 tavaszán

Idei hetedikeseinkkel is részt vettünk a Határtalanul programban, Szerbiába és Románia látogattunk el.

Az utazást megelőzően egy felkészítő órán vettek részt a diákok ahol megismerkedhettek az elcsatolt országrészek történelmével, területével és az ott élő magyarsággal.

Április 20-án reggel 7 órára volt kitűzve az indulás, ami szerencsésen meg is történt, de csak a határig volt eseménytelen az utunk. Ott hamar kiderült, hogy egy útlevéllel kevesebb áll rendelkezésünkre, mint amennyit a létszám megkövetelne, így Viktor bácsi 5 órát várakozott a feledékeny diákkal, majd később Szabadkán csatlakoztak a csoporthoz.

A szabadkai városnézés előtt az osztály a Palicsi-tó partján található nevezetességeket látogatta meg. Második napon Pétervárad erődjét tekintettük meg ahol a föld alatti alagútrendszerben sétáltunk egy nagyot, majd Belgrád felé vettük az útirányt, ahol a Nándorfehérvári várat jártuk be.

Ezután buszunk Zimony felé vette az irányt. A Duna parti parkolás után sétálva jutottunk el Hunyadi János szobráig , innen pedig egy jó kis emelkedőt leküzdve, szintén gyalogosan tekintettük meg a Milleniumi tornyot, ahonnan csodás kilátás tárult elénk.

Harmadik nap a legizgalmasabb és legszebb része indult a kirándulásunknak, ekkor a Kazán-szorosba látogattunk el, sajnos hajóra szállni nem tudtunk a viharos szél miatt.

Negyedik napon léptünk át Romániába, ahol az ország legrégebbi vasútállomásán, Oravicabányán szálltunk fel az erdei vasútra, amivel 2 órát utaztunk hegyek-völgyek között, kanyarokkal, viaduktokkal és alagutakkal tűzdelt utunk során.

Ötödik napra maradt az aradi vértanúk emlékművének megkoszorúzása, ezután már hazafelé vettük az irányt.

Zárásként egész napos témanapot szerveztünk. Évfolyamonként külön-külön mutattuk be utazásunkat, melynek keretében ismeretterjesztő órát is tartottunk a Kárpát-medence magyarságáról és a Trianoni békeszerződés időszakáról és az azt követő társadalmi és gazdasági változásokról. A megszerzett tudásukról egy játékos kvízben számolhattak be a diákok.

2019 tavaszán

A hetedikesek a Határtalanul program keretében a Felvidék történelmi városait látogatták végig, Jártak egy magyar nyelvű iskolában Ipolyságon, találkoztak ottani hetedikesekkel, és még társasoztak is, bányamúzeumba szálltak le, várakat kerestek fel, és az út fő programjaként igazi magashegyi túrázással feljutottak Közép-Európa legmagasabbra épített menedékházáig.

Hagyományainkhoz híven idén is azzal ünnepeltük meg az Összetartozás Napját, hogy a hetedik osztályosok a Határtalanul program keretében megvalósult utazásuk során átélt friss élményeikről meséltek alsósainknak és felsőseinknek.
Tavaly Kárpátaljáról, idén Felvidékről hallgathattak meg tanulóink személyes hangulatú beszámolókat a világot járt hetedikesektől.
Úgy hírlik, Ilona néni jövőre szintén a Felvidékre készül az osztályával!
Talán nem tévedünk nagyot, ha úgy gondoljuk, hogy úti programként a meglátogatandó várak száma jóval meg fogja haladni a magashegyi túrán teljesített kilométerek számát…??

2018 tavaszán

"Amilyen jó menni, ugyanolyan jó jönni is. És minél messzebbre megy az ember, visszafelé jövet annál nagyobb lesz a hazája."(Rockenbauer Pál)