Zeneiskola

Hang-Szín-Tér kihelyezett tagozat

Soha nem akarok kiiratkozni a zeneiskolából… – mondja Lili és Zsófi,

és amúgy meg ez a legjobb élményem. – fejezi be Mira, miközben felnéz ragyogó kék szemeivel.

Iskolánkban működik a bodajki Hang-Szín-Tér Alapfokú Művészeti Iskola kihelyezett tagozata, így többek között Székesfehérvár, Velence, Gyermely mellett Szomoron, a Kézdi-kastélyban is lehetőséget kapnak a zenét tanulni vágyó diákok.

Az emeleti zeneteremben a hét minden napján megtalálható Vili bácsi (Mente Vilmos, a billentyűs tanszak vezetője), akihez egyéni órákra járnak a gyerekek. Zongora és szintetizátor a fő hangszerük, de a kíváncsibbak tangóharmonikát, szaxofont, fuvolát is megszólaltathatnak.

„Az ír dobon ha tá-t dobolok, tá-t kell lépni, ha ti-ti-t dobolok, ti-ti-t kell lépni, szinkópánál meg kell állni…” – így játszanak a szolfézsosok Éva nénivel (Füzy Éva zenepedagógussal). Ahogy a gyors-lassú megjelenik a ritmushangszeres zenében, úgy érzékelhető a gyerekek zenetanulásában is az eltérő fejlődési tempó; melyet zenetanáraink teljes mértékben figyelembe vesznek, s ehhez igazítják a soron következő lépéseket.

S igazítják azt a gyerekek lelkiállapotához is. Ha szükséges, érdeklődő beszélgetéssel, tréfás rajzokkal vagy újabb és újabb viccekkel teremtik meg a tevékenységre ösztönző légkört. A sikeres feladatvégzés jutalma pedig akár a zeneteremben függő babzsákfotelben való hintázás is lehet.

Szolfézsórán az egyik feladatban a kéz ujjai helyettesítik az ötvonalas rendszert, s az ujjak közt vándorolva éneklik a diákok a hangközöket. Hasonlóképp kalandoznak a gyerekek Balla Gergely tanár úr (a gitár tanszak vezetője) segítségével a hat húron lejátszható hangok között. A gitáróráknak köszönhetően egyre több diákunk lép fel az iskolai Ki mit tud?-on, immár ezen a hangszeren is muzsikálva.

Az egyéni és csoportos zeneórákon elsajátított készségekre, ismeretekre alapozva megtörténik az, amire mindannyian vágyunk: iskolai, községi ünnepek zenei epizódjaiban tudunk közösen részt venni, legtöbbször az iskola alkalmi kórusával kiegészülve, amelyet Erika néni (Treszl Tiborné tanító, énektanár) vezet.

A zeneiskolások hagyományos szereplési lehetősége a meghitt hangulatú adventi hangverseny, ahol a jelenlegi diákok mellett régi kézdisek és tanárok is fellépnek.

…A zene összehozza az embereket… mindegy, hány éves vagy, milyen vagy, nem számít semmi különbség… mert így van egy közös nevező…

a zene mindenkire hat és mindenki tudja élvezni… egy életre szóló, örök élmény. (Leona, Loretta, Dorina)

MŰVÉSZETI TÁBOROK

A Kézdi Iskola és a Bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola néhány éve közösen szervez művészeti táborokat, ahol zene és képzőművészet kart karba öltve vezetik a gyermekeket közös élmények felé. Minden évnek sajátos tematikája van. Az alábbi két video ezeket a nyári táborokat mutatja be.

A zene rendeltetése belső világunk megismerése, felvirágozása és kiteljesedése! (Góbé)