Cikkek, riportok tükrében

Mitől jó egy nap?

PROJEKTHÉTTEL ÜNNEPELTÜNK

“A napokban műsorokkal és tanórán kívüli programokkal várja tanulóit a Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola. A hagyományos sorozatban ezúttal tematikus projekthetet tartanak, amelynek fókuszában a „lakóhely” áll.

SZOMORI CHRISTKINDLSPIEL TATÁN

“December 2-án az adventi ráhangolódás jegyében újra sváb betlehemes programjával várta az érdeklődőket a Német Nemzetiségi Múzeum. Az idei évben karácsonyi műsoruk keretében a szomori Kézdi Iskola diákjai adták elő hagyományos Christkindlspiel-jüket, de a jól ismert német karácsonyi dallamok sem hiányozhattak a programból.

DALOLVA VETTÜK BIRTOKBA

“A belső terek színessége tükrözi a mindennapi életünk sokszínűségét, a külső arculatnál pedig törekedtünk arra, hogy a kastélyépület megőrizze hivalkodásmentes báját, historikus hangulatát, ezért úgy újították fel, hogy a mai kor letisztult eleganciája is megjelenjen.”

KALANDOS TANÉV

A szomori iskolát még erősebb és összetartóbb közösségé kovácsolta a járványhelyzet (Írta: Sugár Gabi, 2020. 08. 15.)

Különleges zeneórák interneten, közös karanténéneklés, majd egy hidegrázós, határokon is átívelő dalátdolgozás, felvidéki és kézdivásárhelyi közreműködőkkel. A szomori Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola a karantén alatt az átlagosnál is sokkal többet adott csaknem százhúsz diákjának és szüleiknek. Orosz Attila, az intézmény igazgatója büszkén mesélt a nem mindennapi tanévről.

HATÁROKON ÁTÍVELŐ

Három ország magyarságát hozza össze a dal, amelyben a szomori diákok szerepelnek (Írta: Sugár Gabi, 2020. 06. 16.)

Határtalanul különleges produkcióval örvendeztették meg az online közönséget a Kézdi-Vásárhelyi Általános Iskola kezdeményezésére három iskola diákjai a Felvidék AllStars & jóvilágvan öt éve elkészült kiváló zenéjének feldolgozásával. A 2015-ben született Levegő című dalban eredetileg a szlovákiai magyar zene legkülönbözőbb szegmensei találtak egymásra.

HANGSZEREKKEL A MÓLÓNÁL

Változatos táborokat szerveztek a nyáron (Írta: Sugár Gabi 2020. 07. 26.)

A szomori Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola a digitális oktatással záruló tanév végén változatos táborokat szervezett a diákoknak. Orosz Attila, az intézmény igazgatója és a pedagógusok úgy vélték, márciustól júniusig a szülők segítették az iskola munkáját, és a nyáron ezt szeretnék viszonozni.

VIRTUÁLIS TALÁLKOZÓ

Őrzik a hagyományt (Írta: Sugár Gabi, 2021. 01. 26.)

A német ajkú települések lakói számára a karácsony a betlehemes, a Christkindl játékkal teljes. A legtöbb faluban két nyelven, magyarul és az adott tájegységre jellemző német fordításban is hallható ilyenkor fiatalok előadásában a Jézus születését megelevenítő játék. Idén a járvány miatt sajnos nem járhattak házról házra a betlehemesek, ám a legtöbb település így sem maradt Christkindl nélkül.
A falutévék segítségével korábban felvett és bemutatott betlehemezés mellett több településen újak is készültek.

Mitől jó egy nap? Attól, hogy képesek vagyunk meglátni a jót. Hogy örülni tudunk.
És attól, hogy holnap is lesz egy nap. Lehet, hogy még jobb, mint a mai. (Janikovszky Éva)