Híreink

Levegő!

Kedves Szülők!

A járványról egyre több a pozitív hír, kezd visszatérni életünk a régi kerékvágásba.

Az újra érezhető szabadságban azonban fogyóban a türelem, a még meglévő korlátozások béklyóként szorítanak, úgy tűnik, most jön a neheze, amikor már egyre könnyebb.

Sokan elfáradtak, de nem is csoda. A monotonitás, a beszűkült élet a maga észrevétlen módján elkezdett majd mindannyiónkat felőrölni.

Ki kell ezt is mondani: Kezd elegünk lenni!

Érdekes volt, életélmény volt, felejthetetlen volt, de köszönjük, ennyi elég volt!

Lássuk azonban azt is, hogy a dolgok jó irányba tartanak, s minden nappal egyre közelebb kerülünk az oly sokszor szapult, mégis haj de mennyire szeretett régi életünkhöz.

A lankadókat azzal tudom bíztatni, hogy nem csak hogy célegyenesbe fordultunk, de mintha látszana már a célszalag is!

Még egy kis önfegyelem, még egy kis kitartás, még egy kis küzdelem! Magunkért, és a gyermekekért!

A visszatérés átmeneti állapotában szükséges teendőkről, lépésekről lesz szó tehát hagyományos hétnyitó tájékoztatómban.

A jelen feladatai mellett picit már a jövőre is készülhetünk.

Jelen állás szerint májusban biztosan marad az online oktatási forma. A júniusi két hétről egyelőre nincs döntés. Tisztában vagyunk vele, hogy ez főként az alsós gyerekek családjaiban égető kérdés. Sokan üdvözölnék, ha a tanévből megmaradt hetekben újra tantermi körülmények között folyna az oktatás.

Ugyanakkor azt se feledjük, hogy a gyerekek iskolai közösségében gyakorlatilag lehetetlen betartatni a távolságtartás és egyéb higiéniai követelmények biztonsági előírásait.

Ez is oka lehet annak, hogy nagy a dilemma ebben a kérdésben (is) a döntéshozók körében.

Mi magunk itt a Kézdiben azzal tudunk segíteni a családoknak, hogy a következő héttől, május 25-től nappali kiscsoportos felügyeletet biztosítunk azoknak a gyerekeknek, akinek a szüleik nem tudnak otthon maradni.

Az osztályfőnökök minden osztályban egyeztetnek majd erről az érintettekkel a hét folyamán.

Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy ezzel a lépéssel nem az iskolai oktatás tér vissza. Kizárólag olyan gyerekekre vonatkozik az iskolai felügyelet, akiknek szülei semmiképpen nem tudják lehetővé tenni az otthoni tanulást.

Úgy gondolom, hatodik osztályos kortól minden gyermeket otthon lehet hagyni, képesek az önállóságra.

Az iskolai felügyelet alatt nem oktatás folyik majd, mert az továbbra is online formában történik. A gyerekekre felügyelő tanárok természetesen segítenek a tanulásban, de az oktatás keretei maradnak az elmúlt hetekben megszokottak.

Ennek tudatában beszéljék meg tehát a szülők az iskolai felügyeletre vonatkozó esetleges igényüket az osztályfőnökökkel.

Természetesen mi, pedagógusok is szeretnénk már visszatérni az iskola falai közé, azt pedig még jobban szeretnénk, ha újra gyerekzsivajtól lenne hangos a kastélykert és az iskola.

De a hagyományos oktatás újra indításának sajnos még nem jött el az ideje, ezt el kell fogadnunk.

Ahogy azt is el kell fogadnunk, hogy júniusban nagy valószínűséggel nem fogják engedélyezni a ballagások, évzáró ünnepségek megrendezését.

Jelenlegi terveink szerint augusztus utolsó hétvégéjén fogjuk megtartani a ballagást, mert az nem történhet meg, hogy minden idők egyik legnagyszerűbb nyolcadik osztályától ne búcsúzzunk el.

Jó hír a szülőknek a nappali nyári táborok engedélyezése, de az az igazság, hogy még a balatoni táborról sem mondtunk le teljesen. Ezekkel kapcsolatosan még egy kis türelmet kérünk, ahogy biztosat tudunk, azonnal tájékoztatjuk a családokat!

Végül az online oktatási feladatainkról annyit, hogy május végéig, június elejéig szeretnénk a tanulók jegyeit lezárni. Maradt tehát két hét az érdemi tanulmányi munkából, kérem a szülőket, még ennyit tartsanak ki, segítsék, motiválják gyermekeiket!

 

Nem sok van hátra, ezt már megcsináljuk!

Kapaszkodjunk az egyre sokasodó örömökbe, újjászülető boldog pillanatokba!

Hagyományos videónk egy olyan dal lesz, amit felvidéki és székelyföldi barátainkkal együtt készülünk elénekelni, s már javában zajlanak a felvételek a közös videóhoz. 

A címe: Levegő.

Erre van most mindannyiunknak szüksége, levegőre! 

Járja át tüdőnket, frissítse vérünket, erősítse szívünket, hogy újjászülethessünk!

Úgy legyen!

 

Baráti üdvözlettel,

 

Orosz Attila

 

Leave a comment