Híreink

The show must go on…

Kedves Szülők!

A legfrissebb információk szerint három hét van a járvány tetőzéséig, vagyis a legoptimistább forgatókönyvek szerint is leghamarabb május második felében lehet valamicske esélye annak, hogy visszatérünk az iskolába.

Az online oktatás tehát itt marad még mindennapjainkban, s nem lehetetlen az sem, hogy ez a tanév már ilyen formában ér véget.

Cromwell szállóigéjének üzenetét nem árt megfogadnunk: „Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!”  Ne hagyjon el bennünket optimizmusunk, de ezzel együtt is célszerű minden eshetőségre felkészülnünk.

A gyerekek digitális oktatását ekként még hosszú hetekig érvényes realitásként kezelve folytatjuk tovább ezen a héten is.

Bizakodva jelenthetem, kilátásaink derűre, reményre adnak okot. A családok szó szerint berendezkedtek otthonaikban, lassan mindennapi rutinná szelídülnek a kezdetek kaotikus tanulási szertartásai.

A szülőknek valószínűleg ezután sem lesz könnyű, de legalább most már látják, tudják, mi a szerepük, mire kell jobban figyelni, mi okoz nehézséget, mi az, amit már nélkülük is el tud végezni gyermekük.

Ahogy múlt héten írtam, olyan irányba igyekszünk elmozdulni, hogy a gyerekek egyre önállóbban tanulhassanak, a szülőknek minél kevesebb segítséget kelljen nyújtani tanulásukban.

Természetesen ez nem jelenti egy csapásra az alsós szülők teljes tehermentesítését, de remélhetőleg érezhetően kevesebb energiát igényel majd az otthoni együtt tanulás.

Az online órák számának növekedése is ezt a célt szolgálja majd, s persze az oktatás hatékonyságát is igyekszünk ezzel javítani.

Ettől a héttől elkezdődnek az ellenőrző-értékelő jellegű osztályzások is, természetesen kellően alkalmazkodva a körülményekhez. Az eddig alkalmazott osztálytermi módszertani eszközöket újra kell gondolnunk ugyanis, egy teljesen más szemléletmóddal kell közelítenünk oktatási feladatinkhoz.

Mi, pedagógusok, itt a Kézdiben, elkötelezettek vagyunk a változások iránt, s ehhez kérjük továbbra is harcostársainknak, a szülőknek a segítségét.

A most már remélhetőleg nyugodtabb időszakban is kísérjék figyelemmel gyermekük otthoni tanulmányi munkáját! Még a felsősöktől is bátran kérdezzék meg, mi volt az aznapi lecke, miket tanultak, milyen feladatokat végzett el, meséljen a gyerek, mi volt nehéz, mi volt könnyű, melyik feladat tetszett neki, melyik kevésbé.

Nagy szüksége van erre a törődésre továbbra is gyermeküknek, s otthon ezt a szülőktől kaphatják meg.

Mi pedig az online órák tanulási részei mellett is időt szánunk majd a gyerekekkel való beszélgetésekre, hogy érezzék, fogjuk a kezüket, velük vagyunk. Ma délelőtt ezt a célt szolgálják a felsős osztályokban az online osztályfőnöki órák is, melyek rendszeresek lesznek ezután is.

A tanulási rendben egyébként nincs továbbra sem változás, nem kívánjuk növelni a terheket, inkább a jelenlegi rendszert igyekszünk minél optimálisabbra, hatékonyabbra fejleszteni.

Kérem a kedves szülőket, bármilyen gondjuk van, keressék kollégáimat, az osztályfőnököket, vagy engem, nagyon szívesen segítünk mindenben!

Végezetül egy újabb videót küldök a szülőknek, melyben a szereplőket arra kérték, álljanak a kamera elé úgy, hogy közben gondoljanak valaki olyanra, aki nagyon hiányzik nekik. A dal aktualitását ugye nem kell fejtegetnem…

Szívet, lelket erősítő reménykedést, derűt, hitet, erőt kívánok erre a hétre is mindenkinek!

Baráti öleléssel,

Orosz Attila